Conceptul si Metodele „Lean”

Un curs care va prezenta angajatilor principiile si practicile moderne de productie (Toyota Production System), cu accent pe eliminarea pierderilor, reducerea costurilor, cresterea calitatii produsului, toate acestea cu respectarea cerintelor clientilor.

Module

1. Ce inseamna Lean?

Durata: 10 minuteComplexitate: Usor

Productie “lean” inseamna eliminarea sistematica a pierderilor din toate aspectele operationale ale unei organizatii. Este un concept dezvoltat de producatorul de automobile japonez Toyota si se refera la un tip de productie adoptat de companii din domenii variate de activitate.

2. Categorii de Pierderi

Durata: 5 minuteComplexitate: Usor

Exista mai multe categorii de pierderi care pot apare în Lean: Supraproductia, Asteptarea dupa materiale, echipamente, sau instructiuni, Transport, Operarea echipamentelor, Stoc excesiv/inutil, Miscari ineficiente sau Producerea de defecte.

3. Metode "Lean"

Durata: 15 minuteComplexitate: Usor

Value Stream Mapping – reprezentarea (maparea) fluxului valorii — o metoda care documenteaza situatia curenta si cea viitoare ale fluxului informatiei si materialelor intr-un flux al valorii de la client la furnizor. Este primul pas care ne ajuta la identificarea targetelor pentru activitati de imbunatatire). Kaizen - actiuni de imbunatatire rapida — (in japoneza kaizen= "a lua deoparte si a schimba in bine, a imbunatati") se refera la imbunatatirea continua a activitatilor de productie. In mod obisnuit este implementat prin etape frecvente, care dureaza 3-7 zile.

4. Conceptul de 5S

Durata: 25 minuteComplexitate: Standard

Metodele “Lean” isi au originea in lucrarea lui Hiroyuki Hirano 5 Stalpi ai Locului de munca vizual (Visual Workplace - Productivity Press, 1995). De asemenea s-au facut multe studii de catre japonezi la cererea companiilor americane. 5S este vital pentru implementarea altor activitati de imbunatatire.

5. Controlul Vizual (CV)

Durata: 10 minuteComplexitate: Usor

Controlul vizual inseamna mijloace, dispozitive, sau mecanisme care au drept scop coordonarea si controlul operatiile/procesele noastre, pentru a indeplini diferite obiective.

7. Situl de Internet “Lean”

Durata: 15 minuteComplexitate: Standard

O alta intrebare importanta este: “Cat timp petrece un client pe situl nostru?” Daca oferim informatii valoroase e probabil ca vor petrece mai mult. Prin Kaizen descoperim informatiile cautate mai mult si le facem mai usor de gasit.